tisdag 16 december 2014

Att inte kunna hålla sig till receptet.

Jag kan om jag vill. Oftast vill jag inte, hålla mig till receptet alltså, jag ska trixa och fixa. Prova nya ting, kan ju bli bättre än originalet. Fast oftast blir det inte det när man bakar, annat är det med maträtter. 48 år...jag kanske blir vis av erfarenheterna när jag är 78...fast då kan det ju kvitta *fniss* då ska jag bo i Spanien och bli uppassad av en "tantnanny", det är i alla fall det jag vill. Bo i Spanien alltså..."tantnannyn" kan få lov att baka och städa. Undrar om det finns Rut-avdrag i Spanien...

Idag har jag bakat...satte Lussedeg. Inte som man skulle då alltså, nä det är ju jag Carina in da kitchen! Då blev det mixad keso och vaniljvisp i smeten...om det blev gott? Jovars, men skitfula ting. jag ska ju då inte göra fina lussekatter av skiten, nä..bekvämt ska det vara. Jag rullar stora runda bullar, pregar (skånska för petar) i russin...ser ut som stora gula frukostbullar.Sen gör jag en stor fin längd med socker och smör i, ska sen göra så som mamma alltid gjorde...klippa till så det blir en fin "fläta". Hrrmmmm...det som kom ut ur ugnen skulle jag mer vilja kalla en grovt misshandlad Calzone....fast god, mycket god.

Den tredje snutten deg gör jag små fina knyten av, med socker och smör i. Dessa blev ganska fina så de smakar jag inte, de får bli till att bjuda på om någon kommer och fikar.pepparkakor har jag också gjort. Hjärtan, gummor, gubbar, granar, renar, tomtar och...nej just det...det gjorde jag ju inte. Jag rationaliserade och skar den färdigköpta degen i skivor. Urdålig är jag på att skära rakt så de är inte heller så fina...men goda!
Jag har nog inte varit bagare i mitt förra liv, ska inte bli det i nästa heller. Då blir jag hellre kock, mat är gott och roligt att göra. Framförallt så kan man göra lite som man vill och det passar mig.


Glömde säga....det går åt en hel del choklad när man bakar lussebullar. Om jag har choklad i bullarna? Näääää....de är till magen ;-) Behöver jag säga att jag inte kommer att äta så mycket till kvällsmat idag..Julskinkan vi griljerade igår har rymt....om ni ville veta...

Vid Pennan: Carina

9 kommentarer:

 1. Din skinka och min pepparkaksdeg har troligen ben!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är kanske tillsammans.... ;-)
   Kram/carina

   Radera
 2. HaHaHa Carina! Härlig läsning och jag ger mig 17 på att det var hur gott som helst. Kram på dig stjärnbagare!

  SvaraRadera
 3. Men du prega ju dit russinen, då ser ju alla vad det är ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite lussigt blev det allt ändå ;-)
   Kram/carina

   Radera
 4. Måste vara ngn gemensam träff, delar av min pepparkaks deg har rymt och bullarna smiter från frysen en efter en......hm, tema för en juldeckare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha ja vi får skriva en bok, undrars tro var de rymmer och vem som hjälper dem att rymma ;-) tack för titten, kan ej trycka på nån länk så jag får fram vem du är men du är varmt välkommen tillbaka.
   Kram/carina

   Radera
 5. WOW - här blir jag då verkligen imponerad! Å fula är lussebullarna inte, de ser ut som frallor. Har aldrig bakat nå't i mitt liv och ska inte börja nu. Jag menar bagerierna måste ju också fp leva;-)

  Roligt att du nämner Spanien. Dit ska vi på Söndag - tyvärr inte med tantnanny. Men jag hörde av min chef att man som svensk medborgare i Spanien både får ROT och RUT avdrag... i Sverige konstigt nog. Nå't att förundras över och hoppas att den möjligheten finns kvar om sisådär 20 år ;-)

  SvaraRadera